Maandbericht: mei 2016

Een samenvatting van de vele berichten die voorbij kwamen in mei.

Fietsdiefstallen

We beginnen dit maandbericht met fietsendiefstallen. Zoals jullie wellicht op Facebook hebben gezien is er weer een duidelijke toename van het aantal fietsen dat weggenomen wordt. Vanuit de fietsenrekken bij de metro, maar ook midden in de nacht vanuit een voortuin. In het laatste geval werd de verdachte gelukkig gestoord door de bewoners. Zet je fiets te allen tijde goed op slot, liefst met een stevig kettingslot aan iets groots / zwaars. Bijzondere is dat een bewoner op een specifiek punt in de wijk ook een heleboel fietsen bij elkaar vond. De politie controleert binnenkort de herkomst van deze fietsen. Dit onderwerp sluiten we positief af door aan te geven dat een bewoner ook de gestolen fiets van zijn dochter weer teruggevonden heeft. De ‘nieuwe eigenaar’ had deze met een nieuw slot aan een lantaarnpaal elders in de wijk gestald.

Woninginbraken

13092015_1011168168977951_4337869389627638851_nIn mei vonden er minimaal drie pogingen tot woninginbraak plaats en eenmaal is er daadwerkelijk in Nesselande ingebroken. We schrijven minimaal, aangezien helaas niet van alle incidenten aangifte blijkt te zijn gedaan. Dit is gelijk dan ook een oproep om te allen tijde aangifte te doen. Ook indien de inbrekers enkel gepoogd hebben in te breken, maar niet daadwerkelijk binnen zijn geweest. Eén van de inbraakpogingen werd midden in de nacht door de gewekte bewoners opgemerkt. De inbreker schrok van de bewoners en vluchtte daarop weg. Ondanks dat de politie zeer snel ter plaatse was en ook meerdere bewoners in de wijk gealarmeerd waren via de buurtpreventie-app, is de verdachte niet meer aangetroffen.

Bij een woning in de buurt van de bovengenoemde inbraakpoging werd tussen de scharnieren van de voordeur een opgevouwen stukje papier aangetroffen door de bewoner. Dit is een bekende truc die inbrekers gebruiken om te zien of de bewoners thuis zijn of niet. Let dus ook op deze kleine details (ook bij buren die bijvoorbeeld een dagje of langer weg zijn). Verder hebben we ook al een aantal malen gewezen op de groene en grijze afvalcontainers die bewoners rondom de huizen plaatsen. Ondanks dat vele bewoners de containers liever niet zouden willen hebben, kun je ze (vooralsnog) ook niet retourneren. Let er in ieder geval op dat deze containers goed gebruikt kunnen worden om op te klimmen (over schuttingen, in openstaande ramen, op daken, etc…).

Autodiefstal

Helaas werd er in mei ook weer een auto (Audi A4) weggenomen vanaf de Max Heymansstraat. Voor zover bij ons bekend bleef het bij deze ene auto. Ook zijn er geen meldingen binnen gekomen over diefstallen uit auto’s deze maand. Opvallend was wel het nieuwsbericht dat er in mei een heler van navigatiesystemen in Rotterdam Zuid was aangehouden. Bij huiszoeking bleek deze verdachte vele systemen in huis te hebben. Het één hoeft uiteraard niets met het ander te maken te hebben, maar je weet het nooit.

Overige diefstallen

Verder werden in mei dure stenen uit een voortuin weggenomen. Helaas zijn de verdachten en de stenen niet meer waargenomen. Ook werd in mei een krat bier uit een achtertuin weggenomen en werden de flesjes her en der op straat stukgegooid. Gealarmeerde bewoners waren snel op verscheidene plekken in de wijk buiten en konden de groep jongeren die ervoor verantwoordelijk waren achterhalen. De ouders van de jongens zijn op de hoogte en het glas is opgeruimd.

Strand-app Nesselande

13151432_618851468279826_8443755737554142298_nHelaas zijn er nog maar weinig mooie stranddagen geweest in Nesselande, maar de strand-app is al goed gevuld met leden. Op de eerste echt warme stranddag was er helaas ook alweer een incident. Een jongen op een scooter reed met zeer hoge snelheid door het publiek op het strand. Een politieagent die hem wilde aanspreken op zijn gedrag werd vervolgens omvergereden door dezelfde jongen. Een achtervolging met meerdere politie-eenheden volgde, waarna de scooter een aantal straten verderop ten val kwam. De jongen trachtte daarop nog te voet te vluchten, maar werd in de kraag gevat door toegesnelde agenten. Ook daarbij liep een agent nog lichte verwondingen op. Gelukkig gaat het met beide agenten goed. Veel bewoners zijn getuige geweest van het geheel en hebben een verklaring bij de politie afgelegd.

Goed om te vermelden is dat de strandwacht inmiddels actief aangesloten is op de strand-app. Zij hebben voor het initiatief een telefoon aangeschaft, waarmee zij kunnen deelnemen. Laten we hopen dat het een rustig strandseizoen blijft.

Hennepafval

Bijzonder was nog de vondst van een berg hennepafval aan de Onderweg in Nesselande. heeft u op 26 mei tussen 22:30 en 23:15 uur iets vreemds gezien op de Onderweg dat een verband zou kunnen hebben met deze vondst ? Bel dan de politie via 0900-8844.

Gesprek met gemeente

In mei hebben we vanuit buurtpreventie Nesselande gesproken met vertegenwoordigers van de gemeente die op ambtelijk niveau verantwoordelijk zijn voor buurtpreventie in Rotterdam. Het was deels een kennismakingsgesprek en deels een overleg over wat we voor elkaar kunnen betekenen. Tijdens het gesprek werd duidelijk dat we veruit het grootste en de meest professionele vorm van buurtpreventie in de regio zijn. Ook bleek dat we op veel gebieden anders werken dan veel andere buurtpreventienetwerken. Zo hebben wij vele kanalen (zoals de buurtpreventie-app, 2 actieve Facebookpagina’s en Twitter) en gaan er zowel bewoners proactief naar buiten en hebben we vele leden die naar buiten gaan zodra er iets gemeld wordt. Dit is nieuw voor de gemeente en men probeert met de ontwikkelingen mee te gaan. Men voelt zich verantwoordelijk voor de buurtpreventienetwerken.

Inmiddels hebben wij budget gekregen voor een aantal faciliteiten. Een deel van de aangevraagde faciliteiten zijn nog in behandeling bij de gemeente. We hopen hier binnenkort ook een positief bericht over te krijgen. Verder is er gesproken over borden die geplaatst kunnen worden in de wijk, om aan te geven dat er buurtpreventie actief is. Wij zullen vanuit buurtpreventie Nesselande zelf met een ontwerp en een plan komen waar de borden geplaatst kunnen worden. Wordt dus allemaal nog vervolgd.

Related posts

Leave a Comment