Als elke seconde telt…

Stel dat iemand in Nesselande een hartstilstand krijgt, wat doe je?

A. Je belt 112 en zegt dat er sprake is van een hartstilstand.
B. Je belt 112 en zegt dat je huis in brand staat.

Het juiste antwoord is natuurlijk A maar het zou zo maar kunnen zijn dat hulp er sneller is als je zegt dat er sprake is van brand. Het bizarre is namelijk dat de hulpdiensten vanuit Zuidplas (wat onder een andere regio valt) wel voor een brand naar Nesselande rijden maar dat een reanimatiemelding niet wordt doorgegeven aan een andere regio, terwijl juist bij een reanimatie elke seconde telt.

Ter vergelijking: vanaf de brandweerkazerne op de Metaalhof in Rotterdam is het 17 (normale auto) minuten naar waterwijk in Nesselande. Vanuit Zevenhuizen en vanuit Nieuwerkerk is het 9 minuten.

Wij pleiten er daarom voor dat ook reanimatiemeldingen worden doorgegeven aan andere regio’s, zeker omdat Nesselande nu eenmaal midden in Zuidplas ligt en bij een reanimatie elke seconde telt of zou moeten tellen.

Bij een reanimatiemelding in Nesselande onlangs waren burgerhulpverleners en het buurtpreventieteam eerder ter plaatse dan de hulpdiensten en zijn begonnen met de reanimatie. De persoon is desondanks helaas overleden.

Of eerdere hulpverlening door hulpdiensten het verschil had gemaakt zullen we nooit weten maar nemen we de gok dat er de volgende keer weer een burgerhulpverlener en een AED in de buurt is? De eerste zes minuten zijn namelijk cruciaal bij een hartstilstand maar dat lijkt voor hulpdiensten onhaalbaar in Nesselande. Zeker als je met eigen ogen ziet dat hulpdiensten zich bij een incident nog steeds klemrijden op het paaltje bij de Wollefoppenweg.

Dan toch maar verder investeren in het AED en burgerhulpverleningsnetwerk in Nesselande, maar dat is een hele verantwoordelijkheid voor een buurtpreventieteam met vrijwilligers en nul euro subsidie, zelfs niet voor aanschaf en onderhoud van AED’s of voor uberhaupt EHBO materiaal of de officiele EHBO cursus.

We blijven ons echter inzetten voor een veilig Nesselande. Help jij mee?

Kun jij reanimeren of heb je een EHBO of BHV training gedaan (ook al is dat lang geleden) meld je dan aan voor de Buurtpreventie Nesselande Standby App:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScJ6o7K_GebzIOBnBDexs6z1D0MHNrmkAQqRYkteaEz7576QA/viewform

Ben je ook al toegevoegd aan de Buurtpreventie Nesselande App voor bewoners? Meld je hier aan: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdhv6tpF6vm_i4Gtbu6rs7ivx4eI1wCPZX3Ur8Tjgp0XGaFmA/viewform

#EenVeiligNesselandeDoenWeSamen

Related posts

Leave a Comment