Maandbericht: juli & augustus 2016

We hebben een overzicht gemaakt van de meldingen in juli en augustus en komen tot de conclusie dat het rustig is geweest wat betreft (de gemelde) criminaliteit en verdachte situaties. En dat is goed voor een vakantieperiode, want veel mensen waren soms langdurig van huis en dat trekt geregeld toch ‘nieuwsgierige personen’.

Inbraken

Ondanks bovenstaande zijn er wel twee inbraken te betreuren. 1 in juli en 1 in augustus. Je zult het slachtoffer hiervan maar zijn. Een inbraak heeft doorgaans veel impact op de betrokkenen. Laten we met elkaar dus scherp blijven op alle verdachte situaties. Zorg er voor dat je de indruk wekt dat er iemand thuis is, laat buren een extra oogje in het zeil houden als je langer van huis bent en zorg voor goede sloten (en bijvoorbeeld anti kerntrekbeveiliging).

Fietsdiefstallen

Fietsen spelen een hoofdrol in vrijwel al onze maandberichten. Ook nu weer zijn er redelijk wat fietsen weggenomen. Zowel rondom het metrostation als vanaf het strand. Het strand trok op mooie dagen flink veel publiek en helaas verdwenen daar de nodige fietsen. Opvallend is dat er niet zo veel aangiften van fietsdiefstallen bekend zijn. Wij kregen bij buurtpreventie meer meldingen dan de politie en dat is niet zoals het hoort. Uiteraard kijken we graag mee uit naar verdwenen fietsen, maar het is echt van belang dat er aangifte gedaan wordt. In veel gevallen kan dat eenvoudig thuis via internet. Aangifte doen is van belang om meerdere redenen. Enerzijds staat zo de fiets te boek als gestolen en is zodoende makkelijker bij je terug te bezorgen als deze wordt gevonden. Verder zijn aangiften belangrijk om criminaliteit in kaart te brengen. Zoals we al eerder meldden, stemt de politie haar inzet ook af naar aanleiding van cijfers.

Auto weggenomen

Op dinsdagavond 16 augustus rond 19.30 uur is voor de deur aan de Laan van Avant-garde 421 een personenauto gestolen. Het betrof een zwarte Volkswagen Up voorzien van het kenteken 6-XSL-23. Deze zwarte Up heeft op het dak twee donkergrijze strepen. De auto stond te koop via Marktplaats en de daders deden zich voor als kopers, maar reden plotseling met de auto weg.

Horen, zien en melden

Graag maken we nogmaals van de gelegenheid gebruik om de werkwijze van Buurtpreventie Nesselande onder de aandacht te brengen. Zodra je iets verdachts hoort of ziet, bel je direct 112. Dat behoort te allen tijde stap 1 te zijn. De politie dient geïnformeerd te worden, zodat er ook van hun uit actie ondernomen kan worden. Na het bellen van 112, zet je de buurtpreventie-app in. Zo bereik je direct al je buurtgenoten, waarna we met elkaar kunnen uitkijken naar eventuele verdachten. Ga je naar aanleiding van de melding naar buiten ? Meldt dit dan ook in de app.

Proactieve Buurtpreventie

Zoals eerder gemeld lopen de nodige buurtbewoners proactief, op verschillende momenten in de week, een ronde door de wijk. Binnenkort hebben wij voor deze leden onder andere ook een herkenbaar zichtbaarheidsvest.

Actie HartVeilig Wonen

Zowel op 4 augustus als op 23 augustus zijn er twee reanimatiemeldingen in de wijk geweest. Tijdens deze meldingen zijn ook de burgerhulpverleners in de wijk via een app gealarmeerd. Dit resulteerde erin dat bij beide meldingen veel burgerhulpverleners ruim vóór de professionele hulpverleners ter plaatse waren en alvast de eerste levensreddende handelingen konden uitvoeren. Vooral bij een reanimatie is dit van cruciaal belang, aangezien na 6 minuten andere vitale organen uitval gaan vertonen. Snelle opstart van de reanimatie is dus van levensbelang. Bent u in het bezit van een EHBO diploma (eventueel aangevuld met een AED aantekening) en kunt u reanimeren ? Wordt dan ook als burgerhulpverlener lid van HartVeilig Wonen. Buurtpreventie Nesselande verloot onder de deelnemers aan HartVeilig Wonen 3 reanimatiemaskers. Voorwaarde om een masker te krijgen: (1) U bent bewoner van de wijk Nesselande, (2) U bent als burgerhulpverlener aangesloten bij HartVeilig Wonen, (3) Uw account is door HartVeilig Wonen geactiveerd, (4) U mailt vóór 30 september 2016 een schermafdruk van uw profiel bij HartVeilig Wonen naar buurtpreventienesselande@gmail.com. U vindt uw profiel door in te loggen op de website van HartVeilig Wonen en te klikken op “Mijn profiel”. Meer informatie over HartVeilig Wonen vindt u hier: http://heartsafeliving.com/

Afscheid functie

Na in 2014 Buurtpreventie Nesselande opgericht te hebben en 2 jaar lang intensieve coördinatie, sta ik mijn functie binnen de coördinatiegroep af. Ik heb het initiatief zien groeien van een paar buren rondom een huizenblok naar wat het nu is: een stevig netwerk van ruim 1400 bewoners en ondernemers. Daar ben ik enorm trots op!

In deze jaren hebben we veel successen geboekt zoals het terugbezorgen van gestolen voertuigen, het aanhouden van fietsendieven & winkeldieven en hebben we menig verdachte situatie in de kiem gesmoord. Daarnaast worden via onze kanalen gevonden- en verloren voorwerpen vaak snel weer bij de rechtmatige eigenaar terugbezorgd. Successen lagen / liggen er ook in de samenwerking met collega netwerken, zoals bijvoorbeeld in Nieuwerkerk aan den IJssel & Zevenhuizen en uiteraard met de politie. Zorgen voor een veilige wijk doe je voor en met elkaar en stopt niet bij de grens. Buurtpreventie Nesselande is inmiddels meer een Buurtpreventie 2.0. Daar waar andere initiatieven stoppen, verkenden wij de grenzen. Dit leidde bijvoorbeeld tot een samenwerking met de strandwachten en een pilot van de ‘ strand-app’.

Mijn afscheid van de functie zit onder andere in het feit dat ik hou van projecten. Opstarten, succesvol maken en doorgaan. Uiteraard blijf ik als betrokken bewoner van de wijk lid van mijn eigen groep en dus deels verbonden aan één van mijn ‘kindjes’. De andere coördinatoren blijven zich dag in, dag uit inzetten om Buurtpreventie Nesselande tot een succes te houden.

Let op: het werk van Buurtpreventie is nooit af en valt of staat met de betrokkenheid van bewoners. Bedankt voor ieders bijdrage, want zonder jullie was en blijft dit alles niet mogelijk!

Groeten, Joost

Related posts

Leave a Comment