Diefstal & inbraak

inbraak-goede-preventieDiefstal of inbraak
Iets van u gestolen? Uw tas of fiets? Of misschien zelfs uw auto? Dat is vervelend. Nog erger is het als iemand in uw huis inbreekt. Niet alleen uw spullen zijn weg, maar ook uw privacy en veiligheidsgevoel worden dan aangetast. De politie kan u helpen als u aangifte doet. Ook krijgt de politie met uw aangifte meer inzicht waar en wanneer dieven actief zijn. Met deze informatie kunnen dieven sneller worden opgespoord.

Woninginbraak
Woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven.
> Lees hier meer over op de website van de politie
> Tips op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

Voor meer informatie over het preventief beveiligen van je woning: IIC: Beveiliging & Preventie

Diefstal van en uit een auto
Het is vervelend als u een autoinbraak meemaakt. U moet zaken regelen met de politie, uw verzekering en eventueel uw bank. Wat moet u doen als uw auto wordt gestolen? En hoe kunt u uw auto beter beschermen tegen diefstal?
> Lees hier alles over op de website van de politie
> Tips over ‘laat je auto niet hacken’: https://laatjeautoniethacken.nl

Meld een gestolen voertuig behalve bij de politie ook altijd direct (!) bij stichting voertuigcriminaliteit: https://stichtingvbv.nl Hoe sneller hoe meer kans dat de auto nog wordt gesignaleerd.

Diefstal van een fiets
Fietsendiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Is uw fiets gestolen? Doe dan altijd aangifte. Als de politie een fietsendief aanhoudt, blijkt vaak dat deze meerdere fietsen heeft gestolen. Aangifte doen heeft ook het voordeel dat de politie een beeld krijgt van locaties waar fietsen worden gestolen. Op die plekken houdt de politie dan een extra oogje in het zeil. Lees ook de preventietips zoals ‘gebruik altijd een 2e slot’!
> Lees hier meer over op de website van de politie
> Preventietips op de website www.stopfietsdiepstal.nu
> Website met uitleg waarom sommige AXA sloten niet veilig zijn.

Diefstal van bromfietsen of scooters
Brommers, snorfietsen en scooters worden veel gestolen. Misschien is het voor u zelfs al de zoveelste keer. Veel brommers en scooters worden gestolen doordat dieven ze op een aanhangwagen of in een busje zetten. Zo hebben dieven alle tijd om het slot open te breken.
> Lees hier meer over op de website van de politie
Gestolen bromfietsen/scooters behalve bij de politie ook altijd direct (!) melden bij stichting voertuigcriminaliteit: https://stichtingvbv.nl/bromfiets

Diefstal van een motor
Motordiefstal komt nog vaak voor. Daarom neemt u voorzorgsmaatregelen. Gebeurt het u toch, dan moet u zaken regelen met uw verzekering, met de politie en mogelijk uw bank. Wat moet u doen als uw motor wordt gestolen? En hoe kunt u uw motor beter beschermen tegen diefstal?
> Lees hier meer over op de website van de politie
Meld een gestolen motor behalve bij de politie ook altijd direct (!) bij stichting voertuigcriminaliteit: https://stichtingvbv.nl Hoe sneller hoe meer kans dat de motor nog wordt gesignaleerd.

Diefstal van vaartuigen
Steeds meer mensen hebben een motorboot, sloep of ander vaartuig. Waarschijnlijk inherent aan de toename van vaartuigen, worden er de laatste jaren steeds meer boten én buitenboordmotoren gestolen.
> Lees hier meer over op de website van de politie

Zakkenrollen
Na een ritje in een volle bus of metro ontdekt u dat uw portemonnee is gerold. U bent uw geld kwijt en dat is uiterst vervelend. Ook omdat u snel zaken moet regelen, zoals uw bankpas blokkeren, een nieuwe aanvragen en nieuwe sleutels laten maken. In de praktijk blijken vooral vrouwen met schoudertassen doelwit te zijn van zakkenrollers. Maar eigenlijk moet iedereen alert zijn op zakkenrollers.
> Lees hier meer over op de website van de politie

Straatroof
Straatroof is een vorm van diefstal met geweld. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een geldautomaat, ‘s avonds op straat of voor een rood verkeerslicht. Jaarlijks wordt van veel burgers de portemonnee geroofd, blijkt uit onderzoek naar dit soort misdaad. De bestrijding van straatroof heeft dan ook hoge prioriteit bij de politie. De psychische, lichamelijke en materiële schade is immers vaak groot. Bent u slachtoffer geworden van straatroof? Doe dan altijd aangifte!
> Lees hier meer over op de website van de politie

Winkeldiefstal
De politie werkt nauw samen met het bedrijfsleven en winkeliers om diverse vormen van criminaliteit tegen ondernemers terug te dringen. Een veilig ondernemersklimaat is immers een belangrijke voorwaarde voor een goed vestigingsklimaat.
> Lees hier meer over op de website van de politie

Voor andere thema’s zie de website van de politie.